Propolisz

Propolisz

A propolisz illatos, balzsamszerű anyag, melyet a fák rügyeiről gyűjtenek a méhek. Maguk a méhek a kaptár belső részein használják fertőtlenítésre, ragasztásra, rések eltömítésére. Természetes vegyülék, 50 – 60 %-ban gyantaféléket, és balzsamokat, 10 – 30 %- ban viaszt, 8 – 10 %-ban illóolajokat, 5 %-ban virágport és kisebb mennyiségben még számos ismert és ismeretlen anyagot tartalmaz.

A propoliszos termékek főként a szervezet immunrendszerét erősíti. Gyerekeknél és időseknél a legfontosabb, hogy egyensúlyt tart fenn, s az egészséges állapotot igyekszik visszaállítani és azt megtartani. Óriási előnye a gyógyszerekkel szemben az, hogy nem függeszti fel a szervezet természetes védekező rendszerét. Fontos a vizelethajtó-, epekiválasztást serkentő-, ösztrogén – és belső kiválasztású mirigyekre (csecsemő-, pajzs-, hasnyál-, mellékvese mirigyek) gyakorolt hatásuk. Ezen felül baktérium-, vírus-, parazita- és alvadásellenes hatásuk is számottevő.

Magyar termelői propoliszos méz

A propoliszos méz a propolisznak és a kiváló minőségű méznek a keveréke, mely egyszerre ötvözi a propolisz és a méz gyógyerejét. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, a légutak és a tüdő, a vesemedence gyulladásaira is jótékony hatással bír.

Mandulagyulladás és torokgyulladás, torokfájás, rekedtség esetén ajánlatos propoliszos mézet fogyasztani, vagy immunerősítés céljából, hogy megelőzzük az influenzás megbetegedések és a meghűlések okozta panaszokat. Fogyaszthatjuk kondíciójavítás nagyobb erőnlét, vagy jobb közérzet elérése céljából. Kivallóan gyógyíthatóak vele a gyomor és bélgyulladásos panaszok.

 A propolisz alkalmazása csak pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek és a mézre, virágporra allergiásoknak nem javallott, egyébként mások fogyaszthatják. Napi 3-4 kávéskanálnyi propoliszos méz fogyasztása javasolt. Fogyasztása után legalább egy óráig ne igyunk, ne együnk, hogy legyen ideje felszívódni a hatóanyagainak.