Virágpor

Virágpor

„A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon.” Alin Caillas

A virágport joggal minősítik szupertápláléknak, mert a rostok kivételével mindent tartalmaz, ami az élethez szükséges.

A virágport a virágokban található porzó termeli - ezzel termékenyíti meg a termőt. A méhek nemcsak nektárt gyűjtenek, hanem a virágpor is életük nélkülözhetetlen része. A méhek rászállnak a virágokra, szőrükre rátapadnak a virágporszemek. Időnként felszállva ezt lekefézik magukról, és lábukon levő kosárkában csomókba gyűjtik, és így szállítják a kaptárba táplálékként, melyeket lépekben raktároznak.

Mi méhészek, a méhek lábáról a virágport a kaptárba való beszálláskor gyűjtjük be, egy szűkített, rácsos/hálós bejárattal, mely alatt gyűjtő van.

A virágpor teszi lehetővé a méhek szaporodását. A méh petéből kelő alakja, az álca (lárva) táplálékát a fiatal dajkaméhek termelik garatmirigyük segítségével, amit a virágpor hoz működésbe. A méhálca táplálékában minden fejlődéshez szükséges anyag benne kell, hogy legyen, ennek forrása is a virágpor.

Virágporok színe növénytől függően változnak. A pollen szemcsék annyiféle színárnyalatúak és esszenciájúak, ahány virágról származnak– a fehértől a feketéig, a sárgán át a barnáig. Íze édes, illatos, jellegzetes szagú.

A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Megemlíthetjük közülük a nélkülözhetetlen aminosavakat: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint stb. Jelentős mértékben tartalmaz főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is: riboflavint (G vitamin), pridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat, folsavat és „P” vitamint. A virágpor szemcséiben számos ásványi-, és nyomelem, mint kálium, magnézium, réz, foszfor,vas stb. található. A virágpor az emberi szervezetet a természet nyújtotta legjobb anyagaihoz juttatja. Gondoljunk csak egy dologra: a virágporral etetett méhálcák hat nap alatt testsúlyuk 1500-szorosára növekszenek.

Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virágpor fogyasztása, hiszen a 22 ismert aminosav közül 20-at tartalmaz.

A virágpor hatásai az emberi szervezetre

-Virágpor allergia kezelése virágporral? IGEN! Szomorú tény, hogy az emberiség 20%-a allergiás, vagyis hiperérzékeny. A civilizáltabb társadalmakben az arányszám még magasabb. A szervezet téves válaszreakcióját az esetek nagy többségében a belélegzett pollenszemek okozzák, a felszínükön található fehérje molekulák és a levegőből rájuk tapadt szennyeződések ugyanis inegrlik a nyálkahártyát. Kivédésére a legjobb megoldás, ha időben felerősítjük az immunrendszerünk védekező sejtjeit. A specifikus immunterápia megoldást jelenthet a problémára, mely során a kutyaharapást szőrivel elvnek megfelelően az allergiás reakciót kiváltó anyaghoz lassan hozzászoktatják a szervezetet.

-Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálék kiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvágyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, növeli a szellemi teljesítőképességet, és jó közérzetet biztosít.

-Sikerrel alkalmazzák idegrendszeri problémák kezelésekor. Magas lítium tartalmának köszönhetően ugyanis normalizálja az agyi idegek működését.

-A legújabb kutatások kimutatták, hogy különösen ajánlott a napi fogyasztása a férfiak számára, ugyanis a virágpor segít a prosztata panaszok megelőzésében, valamint az elvesztett férfiasság visszanyerésében is.

-Triptofán tartalmának köszönhetően a virágpor segít a hajhullás megelőzésében, valamint leküzdésében.

-Telítetlen zsírsav tartalmánál fogva hatásos segítség az érelmeszesedés megelőzésében, valamint leküzdésében, keringési és vérellátási zavarok helyreállításában.

-Csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot.

-Segít a méregtelenítésben.

A virágpor széleskörű méregtelenítő és gyógyító hatásai már évek óta jól ismertek és számos területen alkalmazzák őket, a következő betegségek esetén hívható természetes segítségként:

 • vérszegénység
 • vérnyomás szabályzás
 • allergia ellen
 • magas koleszterin szint
 • fáradtság
 • meddőség
 • impotencia
 • prosztata problémák
 • vérkeringés
 • visszerek
 • vércukorszint csökkentés
 • csontritkulás
 • máj és epe műkődés
 • húgyutak és veseműködés
 • emésztés és bélfunkciók szabályzása
 • immunerősítés
 • súlyproblémák
 • idegrendszer erősítése
 • sclerosis multiplex
 • műtétből való kilábalás

A függőségben szenvedő (alkohol, drog) betegek virágporos kúra alkalmazása mellett egyszerűbb volt függőségük tárgyáról lemondaniuk, ugyanis a virágpor képes helyreállítani a szervezet kémiai folyamatait.

A virágpor fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, igen jó hatással van mind az anya szervezetére mind a magzat fejlődésére. Természetesen terhességet megelőzően is érdemes fogyasztani, ugyanis az esetek többségében azért nehézkes a fogantatás, mert a szervezetből hiányoznak a megfelelő tápanyagok.

A virágpor fogyasztása

Ajánlott természetes állapotában fogyasztani, ahogy a méhecskék termelik: szemcsés állapotban, kiskanállal

Fogyasztani naponta érdemes, ajánlott adag 2 teáskanálnyi egy pohár vízzel leöblítve. Érdemes reggel éhgyomorra, illetve este vacsora előtt fogyasztani. Akinek furcsa az íze, az naponta többször, nem forró teába kis adagokban keverheti, vagy egy kanál mézzel, illetve joghurtba téve könnyebben fogyasztható.

A virágpor nem gyógyszer, aki róla olvas, nem receptet olvas, de esetleg egy csodálatos gyógyulás lehetőségét ismeri meg.